donderdag 28 maart 2013

Subh Holi!

Holi Phagwa 

Gisteren was het feest in Paramaribo. Alle mensen (van gelijk welke cultuur) kwamen naar buiten om het Hindoestaans Nieuwjaarsfeest te vieren: Holi Pagwha. Inmiddels is het hier in Suriname gegroeid tot een heel gebeuren van feestjes en festivals in de stad. Wij startten gisteren in de Palmentuin met nog schone kleren. Na slechts 3 minuten waren we al bekogeld met gekleurde poeders en zagen onze kleren er niet meer zo fris uit.
Het werd een boeiende dag vol verrassingen en culturen. Na de Palmentuin gingen we naar het festival op het Onafhankelijkheidsplein.
Het festival, met al weer gratis inkom!, was echt super. In het begin waren er vooral veel 'blanken', maar tegen de avond stroomden mensen van alle culturen toe. Er werd gedanst, gelachen, met poeders gegooid ....
Geniet zelf maar mee van enkele sfeerbeelden:

Bij aankomst in de Palmentuin: 


3 minuten later... 




 Toen werden we aangevallen:


 Plots was er een kind met poeders naar ons aan het gooien en voor ik het wist, klom hij in mijn nek.


Later op de avond ...


- K -

dinsdag 26 maart 2013

Boze geesten en oudercontacten

26/03 Oudercontact

Vandaag moesten niet de leerlingen, maar hun ouders naar school komen. Het was namelijk oudercontact en de ouders kregen het rapport van hun kind mee.
Ik mocht bij 5B het oudercontact volgen en mocht zelfs ook iets zeggen over de kinderen, aangezien ik 2 weken in 5B stage heb gedaan.

Het oudercontact gaat hier op ongeveer dezelfde manier als in België. De leerkracht zegt wat over de punten en het gedrag van de leerlingen in de klas. Ook de ouders kunnen zeggen wat op hun hart ligt.
Toch schrok ik van enkele dingen. Voorlopig zijn er 12 van de 36 leerlingen die zouden moeten blijven zitten als ze in het derde kwartaal hun best niet doen (dat is dus 1/3 van de leerlingen!).
Maar het meest schrok ik van de cultuurverschillen. Zo is er een cultuur waarvan de jongens op een bepaald moment een zilveren ring van hun vader moeten krijgen. Als ze die niet krijgen of als ze zo'n ring verliezen, 'kunnen' ze niet studeren (wegens magische krachten in die ring). Er is een jongen die van z'n vader de ring niet krijgt, volgens hem is dat de reden dat hij slechte punten haalt.
Ook was er een moeder die er vast van overtuigd was dat haar zoon bezeten was door boze geesten en daardoor slecht gedrag vertoont en slechte punten behaald.

Vandaag dus weer veel bijgeleerd! 

- K -

maandag 25 maart 2013

Vrolijk Passen!

Laurine en ik, net buiten de cultuurtuin
24/03 Cultuur opsnuiven in de cultuurtuin + R.I.P. trouw fototoestel

Gisteren besloten we om naar de  cultuurtuin te gaan, vlak naast de zoo. Samen met Laurine en Marc, wandelde ik door de verschillende paadjes in een nogal oerwoudachtige tuin.
Helaas moet ik afscheid nemen van mijn fototoestel. Toen ik rustig enkele foto's aan het nemen was, werd plots het scherm zwart. Ik kan nog wel foto's nemen, maar zie dus niet meer wat ik trek. Niet echt handig dus!
Gelukkig zijn daar Marc en Laurine van wie ik steeds een fototoestel mag gebruiken. De volgende foto's op mijn blog zullen dus niet afkomstig zijn van mijn eigen fototoestel :( .






25/03 Pasen vieren op school en veel eten!

Vandaag op school was het feest, geen les dus voor de leerlingen. Ik mocht wel een beeldlesje geven in 4A: schelpen versieren. Ik kwam op het idee toen ik me enkele dagen geleden voor het eerst verveelde. We hadden de dag ervoor schelpen geraapt, dus begon ik de schelpen één voor één te bestuderen. Toen de verveling daarmee ook niet stopte, tekende ik met potlood op de schelpen verschillende landschappen. Dit ging beter dan verwacht en het inkleuren met gewone kleurpotloden lukte ook verrassend goed.
Bij de leerlingen lukte het ook vlot. Het is eens wat anders dan tekenen op een blad papier.
Het thema van de schelpen: VAKANTIE!

Na de beeldles, vierden we feest. De leerlingen brachten allerlei lekkers mee en deelden het uit. Ik kreeg bitterballen, oliebollen, paaseitjes, rode Fernandes ... en een uitnodiging om in de vakantie bij mijn mentor van 4A langs te gaan voor haar verjaardag. Ze geeft niet echt een feest, maar zou het fijn vinden als ik langs zou komen. Ik mag ook zeker Laurine en Marc meenemen, ik kijk er naar uit!

 Een leerling wenste de klas alvast een 'Vrolijk Passen'.


 En we smulden

 en we smulden nog meer ...

 Laurine en ik lieten een kort stukje rope skipping zien in enkele klassen.


 De leerlingen versierden schelpjes. Hier al  
 enkele voorbeelden.




- K -




zondag 24 maart 2013

DJ Roger en de dansende draken

Pannenkoeken en antiracisme optocht

De dansende draken
Toen we vrijdag pannenkoeken gingen eten, werden we onderweg verrast door een antiracisme optocht. We zagen duizenden Surinamers, allemaal met dezelfde slogan op hun witte T-shirts. Alle districten namen deel aan de optocht en stuurden vele jongeren.
Omdat er blijkbaar op het Onafhankelijkheidsplein veel te doen was, besloten we onze fietsen thuis af te zetten en terug te keren naar het plein.
Daar was een heel festival aan de gang tegen racisme. Er was een podium, er waren kraampjes en een VIP-tent. Kortom alles wat ze bij ons op een festival ook hebben.

Toch enkele verschillen:
- gratis inkom (daar kunnen ze bij ons wat van leren!)
- drankjes voor NORMALE prijzen
- optredens van verschillende bevolkingsgroepen uit Suriname, wat voor superveel variatie zorgt!


Festival op z'n Surinaams

Het werd een sfeervolle avond met optredens van onder andere DJ Roger, Chinezen met hun dansende draken, Afrikaanse dans- en zanggroepen en nog talloze andere acts.

- K-

vrijdag 22 maart 2013

Wat eten we vandaag? Bami - taart - vla en chipkes!

22/03 Alweer een 'licht' ontbijt
Vandaag was een korte dag. De school duurde uitzonderlijk tot 10u. 
Ik maakte een 'breukentaart' voor het vijfde leerjaar.  Ze hebben namelijk problemen met de breuken. Aan de hand van mijn 'taart' kunnen ze telkens puzzelen met breuken tot ze één geheel hebben. Het werken ging vlot en ik was al klaar om half 10.
Juist gepast, want toen kwam mijn mentor van 4A mij en Laurine halen. Er was iemand jarig en ze had taart mee voor de hele klas! Echt lekker. Ook Bami had ze mee voor de hele klas, de kinderen aten die meteen op (om half 10 's morgens!). Wij besloten de bami mee naar huis te nemen. We aten er net van en hebben nog meer dan genoeg over voor vanavond. Alweer eens kosten bespaard.
 Ook kregen we chipkes en vanillevla. MMmmm.... dat wordt smullen vandaag!


Maak met verschillende stukjes
 1 geheel.
Links: De verschillende stukjes (van 1/2 tot 1/10, nog niet allemaal benoemd.)

Rechts:
1/2 + 1/5 + 3/10 = 1 geheel


Mmm... bami
















En taart ...
















- K -

donderdag 21 maart 2013

Bigi Kaaiman

21/03 Een goedgevulde lesdag :)
Vandaag mocht ik de hele dag lesgeven in 4A. Voor de eerste pauze waren de kinderen erg rustig en werkten ze goed mee. Zo goed dat ik zelfs tijd over had! Naast de geplande rekenles, hoofdrekenles en taalles kon ik ook nog een extra hoofdrekenlesje geven.
Na de pauze waren de kinderen iets drukker, maar nog steeds waren ze erg enthousiast. Ook op het einde van de dag had ik alle lessen al afgerond. Mijn mentor zei me dat ik met de leerlingen spelletjes mocht spelen voor de laatste 30 minuten.
We speelden galgje, 'uitbeeldertje', gaven raadsels en we zongen.
Verrassend genoeg zongen de kinderen 'Bigi Kaaiman' en 'Faja Sitong', liedjes die we in onze opleiding in België ook al leerden. 

Kennen jullie dit raadsel?

Ik ben wat ik ben. 
Als je weet wat ik ben, ben ik niet meer wat ik was.
Wat ben ik? 

- K -

woensdag 20 maart 2013

Manneken Pis vs Numismatisch museum

19/03 Frietjes en chocolade
We gaven 2 lesjes over België in het vijfde leerjaar. We hadden het over de ligging, de klassen, hoe ga je naar school? en Belgische monumenten.
Samen met Laurine maakte ik een PowerPoint -presentatie over België. Met onze twee pc's gingen we telkens de klas rond.
De leerlingen vonden het erg leuk om foto's te zien. We lieten zien hoe we naar school gaan in België, we lieten foto's van onze Belgische stagescholen zien en .... prenten van lekker Belgisch eten. Frietjes, chocolade, pralines, ... mochten niet ontbreken.
In een miniquiz over de monumenten van België, verschoten we van wat de leerlingen al wisten. Wel blijven ze Manneken Pis erg grappig vinden! (Jùùùùùf, waarom zetten de Belgen een klein plassend mannetje in hun hoofdstad?)

Op de foto's mijn stageklas in België. De leerlingen in Suriname waren onder de indruk van de muren (Veel wandplaten, juf!) en ook de ramen vonden ze gek (Toen ik uitlegde dat het bij ons in de winter koud is, begrepen ze wel de functie van de ramen op school.) 




Voedselpiramide op z'n Surinaams
We hadden na onze lessen even vrij, daarom besloot ik Laurine te helpen met haar voedselpiramide die ze voor het vierde leerjaar moet maken. We moesten het voorbeeld uit de werkboek in het groot en in kleur uitwerken om in de klas op te hangen. Vreemd is dat je volgens de voedselpiramide hier meer vlees moet eten dan fruit! Rare vogels, die Surinamers.





Oz
Voor het eerst hebben we de cinema bezocht. We keken naar 'Oz: The great and powerful'. Een fantasierijke film over het land van Oz. Ik moet zeggen dat de special effects er toch al beter uitzagen dan die van 'The wizard of Oz', een film die gemaakt werd toen de dieren nog spraken.
In Suriname heb je geen ondertitels aangezien iedereen hier ook Engels spreekt, enkel (hoe kan het ook anders!) de reclame was in het Nederlands.





 
20/03 Numismatisch museum en een 'licht' ontbijt
Vandaag mochten Laurine en ik mee met het vijfde leerjaar naar het Numismatisch museum. De groep werd in twee gesplitst en Laurine ging mee met de eerste klas (5A). Ik bleef bij 5B. Mijn mentor en de 'Bibjuf' (zo wordt de juf uit de mediatheek genoemd) vroegen me wat ik hier al had gegeten. Toen ze hoorden dat ik nog geen broodje met gebakken vis had gegeten, bestelden ze er één aan de cafetaria. Ook kochten ze er een broodje met bonen en bakabana bij. Ik moest van alles wat proeven. Ik moet wel zeggen dat het me zwaar viel --- ook niet gek als je weet dat dit voor 10u 's morgens was!
Toen ik dan met de klas het museum binnen mocht, was ik een beetje teleurgesteld. Je mocht geen foto's nemen en tijdens de rondleiding mocht je geen notities nemen. Gelukkig was het museum wel interessant.
Ik leerde bij dat ze vroeger in Suriname met suiker betaalden, later met 'kaartengeld' (een speelkaart met op de achterkant twee stempels, een handtekening en de waarde), tegoedbonnen, papengaaienmunten en uiteindelijk met de Surinaamse dollars die ze nu kennen.
Er was ook een hoekje met ruilproducten die ze in andere landen gebruikten (ven speciale stenen en schelpen tot rollen katoen).

Hier enkele foto's die ik op het internet heb gevonden: 

Numismatisch museum
Je moet goed zoeken naar het museum, alle gebouwen in de straat lijken erg op elkaar. Omdat we met een school meegingen, moesten we langs de achterkant van het gebouw binnen. Je moet dan door een stukje van de Centrale Bank van Suriname. Het was er erg beveiligd. We moesten door een grote poort en onze paspoorten werden gecontroleerd. Laurine en ik kregen dan een badge en werden door de security naar het museum begeleid. 




http://www.cbvs.sr/dutch/museum/images/foto03.jpgSurinaamse muntjes

In het museum lagen veel verschillende munten. Munten waarmee men vroeger betaalde en munten die vandaag de dag nog steeds in omloop zijn. 









- K -





maandag 18 maart 2013

Vandaag is worstjesdag!

Vandaag observeerde ik in het vierde leerjaar. Ik schrok even toen de leerkracht vroeg wie zijn huiswerk had gemaakt en slechts 15 leerlingen (van de 37!) hun hand opstaken. De leerlingen moesten tijdens de pauze in de klas blijven om hun werk alsnog te maken.
Ik mocht na de pauze ook de beeldles die ik in het vijfde leerjaar gaf, aan 4B geven. Ook nu waren er leuke resultaten bij en moesten de kinderen hard lachen met het gedicht.

Alleen maar worstjes vandaag ...
Omdat we vandaag bleven voor de sportnamiddag, kregen we 's middags eten. We aten rijst, worstjes en een soort kool. Plots zei de gymleerkracht (die ook het eten uitdeelt) dat het vandaag worstjesdag is. 'Worstjesdag vandaag, alleen maar worstjes vandaag!'. Toen een andere vrouwelijke leerkracht daar hard mee moest lachen, zei hij 'Wat een vieze gedachten heb jij! Ik bedoel worstjes om op te eten!.'
Hilariteit alom.

Pang Pang
Vandaag gaven we onze uitgestelde sport- en spelnamiddag aan de leerlingen van de onderbouw. Er bleven een dertigtal kinderen in de naschoolse opvang die we konden entertainen. Het spelletjes 'Pang Pang' had veel succes. Op het einde waren de leerlingen erg tevreden met de sport-medailles die ze kregen van ons.
Ook meester Marc was weer van de partij en hielp ons een handje.





- K -


zondag 17 maart 2013

En ik voelde me weer vijf ...

Dolfijnen spotten en schelpen rapen
Vandaag gingen we dolfijnen spotten. We vertrokken in Leonsberg en stapten in een bootje met nog een paar andere mensen.
Na enkele minuten zagen we al dolfijnen. We zagen er veel, alleen jammer dat ze niet hoog boven het water sprongen. Toch waren er enkele exemplaren die zich dicht tegen de boot waagden. De boottocht was zalig!
Toen we even stopten aan een klein vissersdorpje, voelde ik me net vijf jaar oud. Ik raapte schelpjes als nooit tevoren. Hier vind je echt mooie exemplaren!
De terugtocht kon ook niet beter zijn. We vaarden nu dicht tegen de jungle. Het oerwoud had iets mysterieus en we zagen prachtige vogels. We zagen onder andere tientallen rode ibissen en enkele andere witte vogels.
De dag was veel te snel om! Misschien de moeite waard om dit nog eens te doen (voor 15 euro valt dat heel goed mee! )
Er volgen meer foto's één van de dagen! 

- K -

Reclame en onverwachts zwempartijtje

donderdag 14/03 - De Mets
Deze dag hadden de leerlingen repetitie van Aardrijkskunde. Ze kregen een tekst en moesten er vragen over oplossen. De tekst was pure reclame voor het tourbedrijf 'de Mets' in Suriname. Het ging over waar ja naartoe kunt met Mets en welke voordelen ze bieden.
Normaal had ik ook anderhalf uur om mijn beeldles te geven. Die plannen veranderden toen de leerkracht van handenarbeid toch besloot les te geven. De leerlingen moesten vier tekeningen waar ze in de loop van deze weken aan begonnen waren, afwerken. Als ze klaar waren, kregen ze punten op die opdrachten. Ik heb deze les foto's getrokken en gekeken naar hoe de leerlingen hier tekenen.
Op 20 minuten mocht ik dan mijn beeldles geven, die ik aangepast heb.
Ik werkte rond het gedicht 'Lijmen' van Joke Van Leeuwen en naar aanleiding van het gedicht mochten de leerlingen dieren 'mixen' en die dieren een passende naam geven. Erg leuk om te doen met je leerlingen!

Hieronder enkele foto's van de les van de tekenjuf en enkele schetsen van verzonnen dieren.


vrijdag 15/03 - Goed gewerkt!
Samen met Laurine werkte ik vrijdag op school om materialen te maken. Flitskaarten over de procenten: check! Taalplaten: check! Schets onthoudkaart: check!
De directeur was blijkbaar zeer tevreden met onze materialen en zal ze bespreken op de vergadering. Waarschijnlijk worden enkele dingen nagemaakt om ook in de onderbouw te gebruiken.

's Avonds gingen we ergens gaan eten samen met onze huisgenoten, enkele buren en andere stagiaires van het secundair. (Onder andere Shera en Jan, die ook op KAHO in St.-Niklaas zitten.)


Zaterdag -Bommetje!
Het was een warme dag en allen waren we een beetje suf van die hitte. Rosalie en Lindsey (onze huisgenoten) gingen zwemmen, we besloten uiteindelijk om mee te gaan. We zaten nog geen kwartier in het water, of we zagen al bekend volk: die van secundair!


- K -

woensdag 13 maart 2013

Even verschoten!

13/03 Hevige voormiddag
Deze morgen hadden de leerlingen repetitie (zo noemen ze een toets hier). Ik mocht pas na de repetities lesgeven (na de eerste pauze).
Toen mijn mentor de laatste zin op het bord schreef, vlogen twee jongens naar elkaar en begonnen ze te vechten. De vechtpartij was zo hevig dat mijn mentor, ikzelf en drie leerlingen uit de klas nodig waren om de twee vechtersbazen uit elkaar te halen. Banken en stoelen werden omvergegooid en leraren van andere klassen kwamen kijken om te zien of alles goed was.
Toen de twee jongens gekalmeerd waren, ging ik met ze naar de directeur. Mijn mentor bleef in de klas om daar de overige leerlingen rustig te krijgen.
De reden? Geen idee.

Toch een goede afsluiter
Ik was aangeslagen van het incident. Gelukkig gingen de lessen die ik achteraf gaf erg goed. Het was zelfs opmerkelijk rustig in de klas omdat de meeste leerlingen nog moesten bekomen.
Ik gebruikte vandaag mijn zelfgemaakte klok. De leerlingen waren laaiend enthousiast omdat ze de wijzers van deze klok kunnen verdraaien. Bij elke vraag die ik stelde, had ik dus kandidaten genoeg om de klok te verzetten.

Ook waren er drie leerlingen uit andere klassen jarig. Hier is het de gewoonte om alle leerkrachten en de leerlingen in de eigen klas iets te geven.

Ik kreeg:
- een stukje cake
- een brownie
- een flesje rode Fernandes (bekende Surinaamse softdrink, de rode is de beste!)
- een worstenbroodje

Mmmm... en dat heeft gesmaakt!


Hiernaast nog een creatie van de leerlingen. Later deze week vertel ik er meer over en laat ik ook zien wat er op de foto van gisteren gemaakt was.









- K -
 

dinsdag 12 maart 2013

Tropische regenbuien ...

12/03 voormiddag
Deze voormiddag weer enkele lesjes mogen geven. Het hoofdrekenlesje ging erg vlot. De leerlingen zijn inmiddels al wat meer aangepast aan mijn manier van lesgeven en werken nu een pak sneller.
Mijn mentor gaf ook een lesje rekenen, maar ze vroeg me om het over te nemen. Totaal onvoorbereid gaf ik weer les. Gelukkig was de leerstof eenvoudig (groter dan en kleiner dan met breuken en kommagetallen), het was dus niet zoals gisteren toen ik uit de lucht viel van enkele verkeersregels hier!

namiddag
Zoals gisteren mochten we vandaag een sport- en spelnamiddag geven. Helaas werkte het weer niet mee. De regenbuien kunnen hier nogal heftig zijn en in een mum van tijd was het veld omgetoverd in een modderbad. Toch verspilden we onze tijd niet: we maakten materiaal voor het schooltje tijdens de naschoolse opvang.
En de sport- en spelnamiddag dan? Geen paniek! Deze is gewoon verplaatst naar volgende week maandag.

Creatief? Ja hoor!
De leerlingen hier zijn erg creatief. Iemand een idee wat dit is (en wat het was)?
Deze week krijg je meer uitleg op mijn blog!

Een leerling toont zijn creatie.
 



















- K -
 

maandag 11 maart 2013

Hé Ho - Ho

5B Extra - Time

Normaal ging ik deze week in een andere klas stage lopen. Mijn mentor had echter vorige week gevraagd om een extra weekje bij haar les te geven. Ik maakte namelijk wat didactisch materiaal en ze vindt dat ik die meteen mag gebruiken om er les bij te geven.
Ik zal deze week onder andere lesgeven over: de klok, ei/ij en breuken omzetten naar procenten.
Vandaag observeerde ik weer een dagje in 5B en mocht ik weer onverwachts een lesje geven. Het was niet evident om onvoorbereid een les verkeer te geven, want enkele verkeersregels zijn hier anders dan in België. (Hier mag je bijvoorbeeld wel fietsen met iemand achterop, bij kinderen is wel een kinderzitje verplicht, volwassenen mogen zo achterop.)

Sport - en spelnamiddag: deel 1

Deze namiddag gaven we onze eerste sport - en spelnamiddag. Vandaag was de bovenbouw aan de beurt, morgen doen we de klassen van de onderbouw.
We deden dit met de kinderen die in de naschoolse opvang bleven. Dit waren ongeveer 40 kinderen. In het begin verliep het een beetje chaotisch (de leerlingen zijn gewoon van in hun klas te blijven, van deze namiddag raakten ze redelijk opgewonden). Na een tijdje ging het super en de kinderen hadden een fijne tijd. Laurine verzon een truckje om de kinderen stil te krijgen. Als wij 'Hé Ho' riepen, moesten de kinderen 'Ho' terugroepen en zwijgen.
























- K -

zondag 10 maart 2013

Alles wat adem heeft...

Vandaag gingen we met één van onze Nederlandse buurmeisjes naar een Surinaamse kerk. Het werd een vreugdevolle viering met liedjes, getuigenissen, korte preken, verhalen ...
Het ging er heel anders aan toe dan bij ons!
De liedjes zijn bovendien erg gemakkelijk om mee te zingen (toch de Nederlandse en Engelse, die in het Sranan waren iets moeilijker ...). De teksten worden bovendien met een beamer geprojecteerd zodat iedereen kan volgen.
Zo'n liedje dat bleef hangen was 'Alles wat adem heeft', Laurine en ik zongen dit dan ook de hele namiddag :)

Helemaal anders?
Toch niet zo! Ons Nederlands buurmeisje 'Annemarieke' herkende enkele liedjes die ook in Nederland gezongen worden. Blijkbaar zijn er veel gelijkenissen tussen de verschillende kerkelijke gemeentes in Nederland en Suriname. Toch zijn er veel verschillen met de katholieke kerk van bij ons:

- de dominee (wat bij ons de priester is) mag hier trouwen
- er wordt vooral veel gezongen en gefeest (God wordt gevierd) en er wordt weinig gepreekt.
- er komen veel verschillende bevolkingsgroepen naar de vieringen, vandaag zat er een Moslimfamilie op de kerkbanken.
- de kerkbanken zaten overvol

Er was een band:
De band - nog aan het opwarmen een kwartiertje voor de viering (een nog lege kerk)

En een koor:
Het koor (bestaande uit enkele vrouwen en één man) dat voor een volle kerk zingt.


Het was erg fijn om dit eens mee te maken!


- K -

vrijdag 8 maart 2013

Drukke dagen...

Donderdag 07/03 - Beeldles: Vakantie
Van mijn mentor kreeg ik de opdracht om een tekenles te geven rond de (Paas)vakantie.
Ik leerde de kinderen een zelfgeschreven liedje aan waarrond ze een tekening mochten maken.
De leerlingen konden kiezen uit drie technieken om met kleurpotloden te werken (bolletjes zetten, vervagen, patronen herhalen of een combinatie).
De les verliep vlot en ik was blij dat er veel verschillende eindresultaten waren.

Vrijdag 08/03
Vandaag moesten we niet op school zijn, maar gingen we toch om didactisch materiaal aan te maken. Samen met Laurine zat ik in het bijgebouw waar we op grote tafels ons materiaal kunnen ontwerpen.
Het was een productieve dag vandaag! We maakten platen rond kloklezen en gingen van start met onze muzobox.

Rouwmoment Hugo Chavez
Vandaag hing de vlag op school halfstok, dit was om Chavez te herdenken (overleden president van Venezuela). Over heel Suriname hingen wel meerdere vlaggen halfstok.

 - K -

woensdag 6 maart 2013

Een dag vol diertjes en bewegingspleziertjes

Lesgeven
Vandaag was mijn tweede echte lesdag in 5B. Het gaat er wel anders aan toe dan in België. De leerlingen werken op een langzamer tempo, waardoor je niet alles kunt doen wat je hebt voorbereid. Gelukkig kwam ik wel altijd tot de kern van de les, al zal ik mijn inleiding moeten inkorten.

36 lln, 34° C -> het ideale moment om L.O. te geven! 

Vandaag mocht ik mijn eerste bewegingsles geven: ritme en bewegen. Het was een grote hit bij de leerlingen, die hier toch wel veel gevoel voor ritme hebben. Ik leerde de leerlingen van 5B echt kennen door deze les te geven. De kinderen zijn losser en kunnen eens bewegen. Ik wisselde actieve spelletjes af met ritmische spelletjes die iets minder actief waren. De leerlingen waren het gewoon om in dit weer te sporten, maar ik moet toegeven dat ik het lastig had!




Paramaribo Zoo
Deze namiddag gingen we met enkele medestudenten naar de zoo in Paramaribo. Toegegeven, het is iets kleiner dan de Zoo van Antwerpen, maar daarom niet minder leuk!
Je kan dieren in stalletjes zien, achter glas, in kooien en .... zelfs op kooien.
Toen we bij de kooien van de aapjes waren, zagen we meer loslopende aapjes op de kooien zitten dan in de kooien.
Ook in het aanliggende bos slingerden er allerlei beesten door de bomen.

Welke dieren zagen we?
- boerderijdieren (kippen, ezels, konijnen ....)
- vogels (papegaaien, gieren, struisvogels en nog een aantal onuitspreekbare vogels ...)
- gevaarlijke dieren (tijgers, kaaimannen, slangen, ....)
- aapjes, stekelvarkens, miereneters ...

- K -



maandag 4 maart 2013

Djoelen!

Maandag 4/03
Observeren en lesgeven
In de voormiddag observeerde ik in het 5de leerjaar waar ik morgen les zal geven. 
Ik zag een lesje rekenen. Staartdelingen worden hier op een hele andere manier gemaakt (ik zoek nog even hoe ik mijn verslag kan inscannen met een voorbeeld, dan post ik het!).
Cijferend vermenigvuldigen, optellen en aftrekken blijft min of meer hetzelfde, al zetten de Surinamers de tekentjes 'x, +, -' aan de andere kant (rechts).

Ook vandaag mocht ik onverwachts enkele lessen geven. Telkens begon de leerkracht met de inleiding en mocht ik het lesje verder geven. Ik gaf uitdrukkingen, aardrijkskunde (over de gewassen in het Caraïbisch gebied) en taal (persoonlijke en bezittelijke voornaamwoorden).
Het was een leerzame voormiddag.

Naschoolse opvang
Vandaag bleven we voor het eerst in de naschoolse opvang. We kregen eten en konden daarna aan de slag. Wij stonden in voor het zesde leerjaar:
- 13u00 - 14u00: eten
- 14u00 - 16u00: huiswerk maken (begeleiden) + oefeningen op niveau lln. op bord schrijven en achteraf met hen corrigeren + rekenspelletje + vrij lezen
-> Behalve het rekenspelletje, dat op eigen initiatief kwam van mij en Laurine, waren de voorgaande taken opgelegd.
- 16u00 - 17u00: spelletjes doen met de leerlingen
We leerden hen enkele spelletjes (handenklapspel, Willy Wortel ...) maar de kinderen leerden ons ook enkele typisch Surinaamse spelletjes (Surinaamse handklapspelletjes, Djoel ...)

Gaan we Djoelen?
Enkele leerlingen leren ons 'Djoelen'
 
Schets Djoelveld



Het spel 'Djoel' is een tikspel waarbij de tikkers zich slechts op bepaalde lijnen mogen voortbewegen (zie hiernaast). De anderen moeten het terrein oversteken zonder aangetikt te worden door één van de tikkers op het veld. Wie kan oversteken heeft een punt. Wanneer je aangetikt bent,wisselen de ploegen.






- K -

zondag 3 maart 2013

Het paradijs

Dit weekend hebben we samen met een heleboel andere Belgische en Nederlandse stagiairs (en vrijwilligers) op het laatste moment een tripje gedaan.
We gingen naar Overbridge - een dorpje aan de rand van het tropisch regenwoud.

Het was er een waar paradijs! We zwommen in de Surinamerivier met een schitterend uitzicht. Rondom ons alleen maar groen en water. Zalig!
Het doet me de natuur nog beter waarderen, want nu besefte ik pas echt hoe prachtig die kan zijn.

Ik ga er voor de rest niet veel woorden aan verspillen - geniet mee van de onderstaande foto's.


- K -