Voorbereidingsdagen



Verslagen informatiedagen


Voorbereidingsdagen op KAHO

 
25/09/2012
Dinsdag gaf Studio Globo een workshop rond ontwikkelingssamenwerking. Eerst was er een algemene sessie over cultuur en diversiteit, daarna werden we in kleinere groepen verdeeld. We kregen enkele situaties voorgeschoteld, waarop we moesten reageren. Achteraf kregen we feedback over onze reactie. Ik vond de sessie erg leerzaam, omdat je leert reageren op ongekende situaties. 

27/09/2012
Donderdag kregen we informatie over verzekeringspapieren, gezondheid, beursaanvraag … . Enkele dingen zoals de verzekeringpapieren vond ik erg interessant. De SIP – verzekering dekt erg veel en het is goed dat we er informatie over kregen. Het blokje over gezondheidszorg vond ik nogal vaag. Er werd erg veel over AIDS verteld, een ziekte waarvan we al iets weten. Graag had ik op voorhand wat meer geweten over buiktyfus en gele koorts (tropische ziekten waarvan we eigenlijk nog niets wisten). 

3/10/2012
De laatste sessie op school, vond ik de interessantste. We zaten samen met andere studenten die naar Suriname gingen en we konden heel wat uitwisselen. Daan Van Hooste vertelde ook over zijn ervaringen in Suriname en we konden heel wat vragen stellen. Hij gaf ons heel wat handige tips mee en vertelde ons enkele dingen wie we moesten weten over het land. 

Informatiedagen SPS (Stichting Projecthulp Suriname)


29/09/2012                                                                                         Vlaanderenstraat 2, Gent
Omdat we meegaan met een Nederlandse organisatie (SPS), werden we uitgenodigd op een informatiedag. Aangezien steeds meer Belgen met deze organisatie meegaan, houden ze ook  elk jaar een informatiedag in Gent. We kregen veel informatie over de projectorganisatie. Ook konden we onze voorkeuren indienen (willen we in de jungle op een school staan of in de hoofdstad, hoe bereikbaar moet de school zijn enz. ). Er was een hele PowerPointpresentatie opgesteld met informatie over het land, inentingen, vrijwilligerswerk en stageplaatsen. SPS werk vooral met vrijwilligers, maar bieden aan studenten ook stageplaatsen aan. Er kwamen ook twee Vlaamse studenten spreken die in 2011/2012 met SPS waren weggeweest. Zij zaten in het binnenland. Tijdens de voorstelling werden we getrakteerd op een typisch Surinaams drankje ‘Markoesasap’, een heel erg zoet drankje dat ik wel smaken kan. Achteraf kregen we een hele reeks invulpapieren. Deze informatiedag was geslaagd.

8/12/2012                                                              Trefcentrum Oase, Cartesiusweg 11, Utrecht
Tenslotte moesten we voor SPS naar een voorbereidingsdag. Deze was in Utrecht, we waren 6 uur onderweg heen en terug, en uiteindelijk duurde de voorbereidingsdag maar 2 uur. Het was dus erg lang reizen voor slechts een korte sessie. Bovendien was de spreker (iemand van Suriname) een half uurtje te laat. De sessie was wel interessant en ging over regels en gewoontes in Suriname. We kregen ook enkele boekjes mee, erg handig! In het ene boekje staat alles wat met voorbereiding te maken heeft en ook waarop je moet letten (Surinaamse mannen die je aanspreken, verkeersregels, algemene regels). In het andere boekje stond toeristische informatie, uitstapjes, woordenlijstjes, kaarten van de stad … . Dat was een groot voordeel van het volgen van deze sessie: informatieboekjes, kaarten en … lekkere hapjes en drankjes uit Suriname!

Vlir


01/12/2012                                                                                               Sint-Lucas, Brussel
Wie een VLIR – beurs wou aanvragen, moest een voorbereidingsdag volgen in Brussel. Wegens omstandigheden konden wij onze aanvraag niet indienen, maar we volgden wel de voorbereidingsdag. Deze was voor mij matig geslaagd, hier een overzicht:

-          Algemene informatie: De algemene informatie die we op school kregen was interessanter en beknopter, de nadruk werd hier op Afrika gelegd, terwijl er veel waren die naar andere continenten gingen.
Op voorhand kozen we twee sessies om te volgen.

-          Sessie 1: Gender en ontwikkeling
Van deze sessie verwachtte ik veel, maar het was een grote teleurstelling. Ik dacht dat het ging gaan over hoe  vrouwen in andere landen behandeld worden, maar dat was niet zo. We kregen een PowerPointpresentatie met erg veel getallen en procenten. Vooral over Afrika werden enkele aantallen meegegeven (hoeveel vrouwen werken op een plantage, hoeveel mannen, …). Waarschijnlijk interessant voor mensen die binnen ontwikkeling naar Afrika gaan om meer te weten over landbouw, maar niet zo voor ons.

-          Sessie 2: Intercultureel spel Bargna
Bij deze sessie werden we in groepjes verdeeld en  we mochten helemaal niet praten met elkaar. We kregen spelregels om te lezen en speelden telkens een kaartspel met elkaar. De winnaar ging naar een tafel hoger, de verliezer naar een tafel lager. Wat we niet wisten, is dat de regels per tafel een klein beetje verschilden (bij de ene groep was de aas de hoogste kaart, bij de andere groep de laagste en zo waren nog enkele dingen aangepast). Omdat we niet mochten praten, was het erg moeilijk om te communiceren bij deze verschillen. Na een tijdje werden we er wel beter in door met gebaren te werken. Hiermee werd ons geleerd dat je elkaar wel kan verstaan, maar dat je jezelf soms zal moeten aanpassen (andere regels volgen) en dat je met gebaren ook erg veel kan duidelijk maken. Deze sessie was interessant, want je beseft dat regels niet overal gelijk zijn. 

-          Info per land
Op het einde van de dag, kregen we informatie per land. We zaten met ongeveer 70 personen die naar Suriname gingen. Er kwam iemand spreken die enkele maanden in Suriname had gewoond. Zij gaf ons nog enkele tips mee. Ook waarschuwde ze ons voor de vele straathonden in Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten