donderdag 9 mei 2013

Genieten van Suriname

Maandag was onze laatste dag op onze stageschool, tijd om nog even het land te verkennen. Dinsdag gingen we winkelen. Uiteindelijk de hele dag door gewinkeld op zoek naar een short en schoenen voor mezelf en teruggekomen met een paar schoenen voor de zus ... typisch.
Woensdag gingen ik, Laurine en Yvette (onze nieuwe huisgenote) een bezoekje brengen aan Fort Nieuw-Amsterdam. Hierover een kort verslagje.

Fort: deel 2

Na Fort Zeelandia, bezochten we nu ook Fort Nieuw-Amsterdam. De laatst genoemde is een openluchtmuseum waar je kunt genieten van een mooie wandeling in combinatie met een portie geschiedenis.

 Vertrek

In de ochtend gingen we te voet naar de waterkant. Daar namen we een bus naar Leonsberg, waar we dan een boot konden nemen richting Nieuw Amsterdam.

Voor de bus betaalden we SRD 1,25 en voor de boot was het 13 SRD per persoon. Wanneer je met meer mensen bent, kun je goedkoper. Dit komt omdat je per boot betaald en niet per persoon.



Openluchtmuseum 

Toen we met de boot waren overgezet, was het niet lang zoeken naar het museum. Dit lag namelijk vlak aan de overzetplaats.
Hier betaalden we 10 SRD inkom.

Op de foto zie je hoe geschiedenis en natuur de belangrijkste troeven zijn van het museum.




Kruithuis 1740

Onze eerste stopplaats was in het kruithuis.Dit staat er al sinds 1740. Na een tijde bleek het te klein en bouwde men een tweede kruithuis.

Binnenin is een tentoonstelling over de tweede wereldoorlog en de oorlog met Korea. Erg boeiend, ik wist niet dat Suriname ook zo bezig was met de oorlog.



Wandplaten en foto's

In het kruithuis hingen veel platen met informatie. Ook oude foto's konden niet ontbreken. In de hoek van het gebouw hing een oude legervest en een plunjezak van een soldaat.

Midden in de ruimte lagen oude kompassen en allerlei andere spullen in een glazen kastje.

Hiernaast een wandplaat, voorzien van een slogan en informatie. 

Like a fairytale

Net zoals in de sprookjes over prinsen en prinsessen, vond je hier ook prachtige koetsen. De ene al wat kleurrijker dan de andere.
Sommigen overdekt, anderen meer bedoeld voor het vervoer van spullen.

Laurine bewondert alvast deze prachtexemplaren. 



Kies maar een celletje uit...

Toen kwamen we bij de oude gevangenis. Al is 'oud' hier niet echt op zijn plaats. Deze gevangenis werd nog gebruikt tot 1982!
Nu zijn er in bijna alle cellen exposities van kunstenaars aan de gang. Wel even vreemd om in een oude cel allemaal schilderijen te zien hangen.

In dit gebouw waren er ook enkele isoleercellen. Kleine ruimte, enkele een houten plank om op te liggen en bijna geen licht ... dan boek ik liever een andere cel! 


Lopen op het water

In het museum zagen we ook veel groen, zoals deze vijver. Geloof het of niet, maar de leliebladeren in deze vijver hadden soms een diameter van 1m!

Het geeft je het gevoel alsof je over de vijver zou kunnen lopen, springend van het ene blad naar het andere. Toch hebben we dat maar niet geprobeerd...



Alweer werd het een boeiende en leerrijke dag. Meer weten over Fort Nieuw-Amsterdam? Klik hier.
Helaas was dit ook meteen één van onze laatste uitstapjes ....

- K -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten