donderdag 28 februari 2013

Geef jij even dit lesje?

Slangenavontuur
Vandaag maakten we met de leerkrachten afspraken om volgende week al lesjes te geven. Ik zal volgende week enkele lessen in 5B geven. Vandaag observeerde ik nog. Plots stopte de leerkracht me een boek in de handen en vroeg ze of ik het lesje wou geven. Zonder aarzelen ging ik deze uitdaging aan. Het was even wennen en ik moest me concentreren om traag genoeg te praten. Gelukkig versta ik het Surinaams Nederlands steeds beter en beter. Daardoor lukte het me om de antwoorden van de leerlingen te verstaan.
Ik gaf een lesje begrijpend lezen, de tekst 'Slangenavontuur' was erg toepasselijk voor Suriname. Ik kreeg van de leerlingen wat meer uitleg over hoe je kunt zien of een slang giftig is of niet (een driehoekig hoofd: giftig!).

Voor volgende week kreeg ik al twee opdrachten, de anderen volgen maandag zodat ik van dinsdag tot donderdag aan de slag kan. Ik kijk er naar uit!

De klas waar ik observeerde en een lesje gaf.

Project
Vandaag ook al enkele afspraken gemaakt voor onze projecten.
Samen met Laurine organiseren ik een sport- en spelnamiddag tijdens de naschoolse opvang (van 1 tot 5).
Als individueel project maak ik didactisch materiaal (voor wiskunde).
Volgende week mochten we afspraken maken voor onze overige projecten.

- K -

woensdag 27 februari 2013

Neem eens een rietstengel mee!



Vandaag voor de tweede keer gaan observeren in St.Petunia. Ik nam in 6A, 6B en 5B een kijkje. 

Repetitie taal
In 6A werd taal getoetst. Hier geen toetsenblaadjes, nee! Hier schrijven de leerlingen alles in een schrift. Bij de meeste oefeningen volstaat wel enkel het antwoord (zodat ze geen hele zinnen moeten overpennen).
Wat me opviel is dat ook het tempo van de toets redelijk laag lag. Iedereen maakt die op zijn eigen tempo, leerlingen worden niet opgejaagd. Wie klaar is mocht alvast stenen zoeken om in de paasmandjes te leggen die ze pas gemaakt hadden (zo waaien ze niet weg).

Breuken op een andere manier
In 6B zag ik een rekenlesje over snelheid/uur. De leerlingen moesten verhoudingstabellen invullen en om te herhalen moesten ze eerst enkele sommen* met breuken maken.
Kunnen jullie het? (De opgaven hoe ze aan bord stonden.)

2 1/2  : 1 = 5 : .......

3/4 : 3 = ....... : ......... =  ....... : ........ (vermenigvuldig met 4)

Reageer gerust en geef je gevonden oplossingen, morgen komen de juiste oplossingen op mijn blog!
Ik geef een tip: 2 1/2 kun je lezen als 2 gehelen en 1/2.

Suikerrietplantages in Cuba
De laatste les die ik volgde, was aardrijkskunde in het vijfde leerjaar. Het ging over rietplantages in Cuba, vandaag zagen de leerlingen les 1 van het thema. Het was de eerste les dat ik effectief iets zag aanleren (de vorige lessen waren telkens herhalingen). Aan de hand van een tekstje over een suikerrietboer en een kaart konden de leerlingen vragen oplossen. Ze kregen even de tijd om na te denken, daarna werden de antwoorden klassikaal overlopen. De juf van deze klas, is degene die het meest lesgeeft op de manier die wij kennen. Zij werkt bijvoorbeeld ook met een knuffeltje: degene die het knuffeltje heeft, mag antwoorden.

Toen ze vroeg wie nog nooit een rietstengel gegeten had, was ik de enige die mijn hand in de lucht kon steken. Ik was dan ook verrast toen ik een rietstengel (die behoorlijk zwaar weegt!) in mijn handen kreeg om mee te nemen naar huis, ik probeer vanavond eens een stukje!
Ik kreeg nog een cadeautje mee (zie foto), daarover vertel ik later meer.



-> Rietstengel in de ene hand, rarara? in de andere.


* Het woord 'som' wordt hier niet enkel gebruikt om een optelling te benoemen. Je kan het vertalen als 'rekenoefening, bewerking ...' want ook delingen, vermenigvuldigingen en andere wiskundige oefeningen worden sommen genoemd.

- K-

dinsdag 26 februari 2013

Observatiedag 1

Vandaag voor het eerst geobserveerd in de stageschool.
Het gaat er in Suriname helemaal anders aan toe dan bij ons, hieronder een verslagje:

Verwelkoming
We moesten om half 8 aanwezig zijn op de school. Wij waren netjes op tijd, maar hebben de directeur pas kunnen spreken na het belsignaal.
Toen de bel ging (8 uur), gingen alle jongens en meisjes in hun rij staan. Daarna zong een groepje kinderen het volkslied van Suriname en werd de vlag gehesen.
Rond kwart na 8 stond de directeur ons te woord. We kregen meteen een rondleiding van één van de juffen. Zij liet ons kennismaken met alle klassen en juffen van de school (ook met de kleuterklassen).

Eerste les voor de pauze
Na de rondleiding mochten we een klas kiezen om te observeren. Ik koos voor 5A en Laurine ging in het vierde leerjaar een kijkje nemen.
Op een uurtje, deden de leerlingen zo'n vijftal oefeningen. Er werd een oefening op bord geschreven en de leerlingen kregen telkens even de tijd om de oefening op te lossen.

Na de eerste pauze
Toen de pauze gedaan was, gingen de leerlingen terug naar de klassen. Ik ging toen samen met Laurine in 5B een kijkje nemen. Eerst hadden ze repetitie van begrijpend lezen (repetitie = toets). Daarna hadden ze het over uitdrukkingen (spreekwoorden). Op het einde van de les kwam de leerkracht ons om tips vragen over hoe wij begrijpend lezen zouden aanpakken als er kinderen zijn die de tekst niet goed begrijpen.

Na de tweede pauze
Het laatste deel van de dag zag ik in 4B een lesje dat andere stagiairs gaven. Twee jongens uit België moesten lesgeven over België. Helaas hebben ze dit al in alle klassen gegeven, Laurine en ik zullen dus uiterst creatief moeten zijn om België op een andere manier voor te stellen. Misschien kunnen we onze focus leggen op Belgische muziek (daar hadden de jongens het nog niet over).

Besluit
Het gaat er heel anders aan toe als in België. Er wordt veel klassikaal gewerkt en de boeken zijn er iets ouder dan bij ons (lees: meer dan 20 jaar oud).
Ook werd voor alles de tijd genomen. Kinderen en leerkrachten lopen er niet met stress rond. Er is niets gehaast en er wordt geen druk op je schouders gelegd.
Ik ben eens benieuwd naar wat we morgen gaan zien!

- K -

maandag 25 februari 2013

Stad verkennen

De weg naar St.-Petunia
Deze morgen kregen we eindelijk de route naar onze stageschool doorgemaild. Omdat we er morgen om half 8 paraat moeten zijn, leek het ons geen slecht idee om al eens naar daar te fietsen. Door het vele eenrichtingsverkeer (ook geldig voor fietsers hier!) verschilt de heenweg van de terugweg.


BESTEMMING BEREIKT!



't Is feest!

De hele dag merkten we weinig van de feestdag, behalve dan dat de scholen en winkels dicht waren. Toen we in de palmentuin kwamen, werd er wel gevierd. Er stonden kraampjes en een Surinaamse stam gaf een optreden. De palmentuin is erg mooi en het was leuk om een optreden met inheemse muziek te kunnen meemaken.


De palmen in de palmentuin waren prachtig!
Het is alsof je middenin de stad, even kunt ontsnappen aan alle drukte in dit tropische plekje.






Eigenlijk wordt het afgeraden om als blank meisje in de palmentuin te wandelen. Er is gevaar voor rovers. Wanneer er iets te doen is en er kraampjes staan, kunnen we dat wel, want dan is er veel volk en liggen er geen rovers op de loer.








Ik kon een stukje van het optreden van de Indiaanse stam filmen.

Kijk je even mee?

- K -

zondag 24 februari 2013

Mango Mango!

Kort verslagje van vandaag:

Marktbezoek
Vandaag bezochten we de markt. Eerst reden we langs het Onafhankelijkheidsplein, daar hielden enkele Surinaamse mannen traditioneel een zangvogelwedstrijd. Grappig om te zien hoeveel zorg die 'stevige' Surinamers dragen voor die vogeltjes, ze nemen ze werkelijk overal naartoe. (In onze straat stopt soms een auto en de chauffeur stapt uit, zet zijn vogelkooi op het dag van de wagen, neem een stoel en gaat langs de kant van de weg zitten.)
Toen we daarna aan de markt kwamen, wist ik niet waar kijken. De kraampjes zijn er anders dan in België! Ook erg veel kraampjes met fruit en groenten die we nog nooit in ons leven gezien hadden. We besloten een sappige watermeloen te kopen. We kregen korting op de meloen en toen ik die in mijn rugzak stopte, riep de verkoper 'Mango Mango' en stopte hij twee (gratis!) mango's in mijn rugzak.

Tropisch zwemparadijs
Na ons middagmaal was het erg warm weer, even was er van het regenseizoen niets meer te merken. We reden naar het 'Zorghotel' om te gaan zwemmen. Heerlijk verfrissend!
Het leukste aan het zwembad, was het uitzicht. Palmbomen en de Surinamerivier, wat moet je meer hebben?






Macaroni Mmmmm...
Ons avondeten was macaroni die we zelf maakten. Ik maakte de saus en kreeg hulp van Laurine die de hesp ('epse' zoals we zeggen) in fijne blokjes sneed, wat een teamwork!

Zzzzz...
Het is hier 21u30. Nog eventjes wat blogs van medestudenten bekijken en dan in mijn bedje kruipen. Morgen is het een feestdag in Suriname, ik kan al niet wachten!

- K -  



Kennismaking met St.-Petunia

Enkele dagen geleden bracht Tjitra (onze lokale contactpersoon) ons naar het schooltje waar we stage zullen doen. We maakten kennis met de directeur. Hij sprak zo stil, dat we hem amper verstonden. Gelukkig herhaalde Tjitra enkele dingen voor ons.
Dinsdag zullen we met de rest van de school kennismaken en zullen we aan de observatie beginnen. We observeren dan in het vierde, vijfde en zesde leerjaar.
Ik kan niet wachten tot dinsdag!

- K -

En toen vond ik een ei in de soep ...

Gisteren hebben we de drie Belgische meisjes leren kennen die naast ons wonen. Het zijn drie studenten geneeskunde en ze blijven hier nog tot 12 april.

Op hun aanraden gingen we eens iets afhalen om te eten bij de Chinees wat verderop in de straat. Voor slechts 10 SRD  (€ 2,50) heb je al een 'kleine' portie. De portie was dan ook effectief zo klein dat we er zeker twee dagen van kunnen eten.
Ik nam een soort soep en was aangenaam verrast door het lekkers dat ik in het soepje vond: stukjes kip, een soort noedels, gebakken ajuintjes en ..... een ei! Een volledig gekookt ei, dat had ik niet verwacht! Toch was het erg lekker, de volgende keer neem ik de bami met kip :)

- K -



vrijdag 22 februari 2013

In onze achtertuin daar staat een hele hoge boom ...

Hier in Suriname zie je veel groen op straat. Rondom ons huisje is dat niet anders.
Palmen, bloemen, struiken ....

Ook zijn er enkele honden die af en toe rond ons huisje lopen, één ervan is van Tante An (onze buurvrouw).




- K -

donderdag 21 februari 2013

When Bami met Sallie

Er is leven in huis!

'S morgens en 's avonds krijgen we bezoek van Sallie, onze huissalamander. Deze morgen bracht ze haar vriendje Bami mee.


Prikbeestjes
Helaas hebben we niet enkel onschuldige salamandertjes, maar ook vervelende muggen! Het is nu de tweede morgen en mijn benen staan al vol muggenbeten. Middeltjes tegen de muggen werken hier amper, dus er is helaas weinig aan te doen.

UFA - Unidentified Flying Animal
Gisterenavond verschoten we ons een ongeluk toen Rosalie op de zetel sprong en begon te gillen. Er vloog een groot beest door de huiskamer. Het zag er griezelig uit en we wisten niet wat het was. Na een spannende jacht op het beest, hebben we het uiteindelijk buiten gekregen ... OEF!

- K -

woensdag 20 februari 2013

Kort reisverslagje

Thalys richting Schiphol

Het eerste deel van onze reis: de trein naar Schiphol. Je zit net geen uurtje op de Thalys van Antwerpen tot Schiphol; een vlot en handig vervoersmiddel naar de luchthaven dus!



'Passagiers voor de vlucht naar Paramaribo dienen zich te begeven naar Gate E22'

Ik had nog nooit gevlogen en had bijgevolg toch wat zenuwen bij het instappen van het vliegtuig. Gelukkig werd ik snel gerustgesteld. De vlucht verliep erg rustig en de bemanning was zeer vriendelijk. Hapjes en drankjes kwamen we ook niet te kort en we konden kiezen uit een heel gamma aan films, series, spelletjes ... op de tv'tjes.

'Een klap van de warmte'

Enkele dagen geleden stuurde onze contactpersoon nog 'Let op, als je uit het vliegtuig stapt, krijg je een klap van de warmte.' Ik dacht natuurlijk dat het een beetje overdreven was van haar, maar niets is minder waar! Je krijgt echt een klap van het erg zwoele en warme weer.






 





Nog slechts een busrit verwijderd van de Stoelmanstraat.

Toen we door de douane waren, werden we opgewacht door iemand die ons naar ons huisje zou brengen.
Samen met enkele andere vrijwilligers van SPS namen we plaats in een busje dat ons naar de Stoelmanstraat bracht.
Toen we om een uur of 10 's avonds toekwamen (In België was het toen 2 uur 's nachts) waren we doodmoe. We maakten kennis met enkele andere stagiaires van SPS, dekten ons bed, hingen een klamboe tegen de muggen op en kropen tenslotte in ons bedje voor onze eerste nacht.


- K -


Eerste dag in Suriname

De eerste dag in het warme Suriname zit er bijna op.
In de voormiddag maakten we kennis met onze stageschool. Laurine en ik zullen in de bovenbouw lesgeven :)
Na het bezoek aan de stageschool, gingen we naar de vreemdelingenpolitie voor een extra stempeltje op ons paspoort.
Daarna kregen we een rondleiding in Paramaribo.

In de namiddag kregen we onze fietsen en reden we terug naar ons huisje. Het was geen al te gemakkelijke weg: links rijden blijkt niet evident! Bovendien is het erg druk op sommige wegen en rijden de auto's rakelings voorbij.

Na ons fietsavontuur, ook al eens enkele lokale winkeltjes gaan verkennen.
Nu ga ik jullie laten, want de spaghetti wacht op ons!

-  K  -

dinsdag 19 februari 2013

Futuristische toestanden!

De eerste keer dat ik ga vliegen, spannend!
Wat me opvalt aan de luchthaven, is dat alles automatisch gebeurd. Ik krijg er een hoog 'Star Wars - gevoel' bij.
Ik ga nog even profiteren van de laatste minuutjes 'free wifi' en wat mailtjes sturen :).
Het volgende bericht zal vanuit Paramaribo gepost worden!

- K -

zaterdag 16 februari 2013

(In)koopjes doen!

T-shirts, kleedjes, broeken, schoenen, zonnecrème .....
De laatste dagen waren een zoektocht naar handige spullen voor Suriname.
Het was een waar shop-avontuur! (Is deze T-shirt deftig genoeg? Ga ik geen stinkvoeten krijgen in die schoenen? Gaat dat niet te warm zijn? ...)

Nog steeds op ons shoplijstje:

- één klamboe

- K-

vrijdag 1 februari 2013

Het kriebelt!

Gisteren mijn laatste 'spuitje' gehad, Suriname komt dichter en dichter en dichter .... :)
Met veel kriebeltjes kijk ik uit naar het vertrek, op naar 19 februari! :)

- K -